7098

Muziektheater

Theater Adhoc

Wim Klein, de laatste menselijke computer

Koop tickets
9067

Muziektheater

Theater Adhoc

Wim Klein, de laatste menselijke computer

Koop tickets
9069

Muziektheater

Theater Adhoc

Wim Klein, de laatste menselijke computer

Koop tickets
9068

Muziektheater

Theater Adhoc

Wim Klein, de laatste menselijke computer

Koop tickets

Wim Klein, de laatste menselijke computer is een theaterconcert over de humor en tragiek van het hoofdrekenwonder Wim Klein, alias Willy Wortel: een genie, clown en wetenschapper die zijn leven leefde alsof het variété was.

Wim Klein (1912-1986) werkte bijna twintig jaar als wetenschappelijk hoofdrekenaar bij het internationaal natuurkundig laboratorium CERN in Genève. Totdat hij overbodig werd vanwege de steeds sneller wordende elektronische rekenaars, en hij de geschiedenisboeken inging als ‘de laatste menselijke computer’. Maar ook stond hij bekend als een Joodse Amsterdammer die tijdens de Tweede Wereldoorlog ternauwernood aan de razzia’s ontkwam, als wereldkampioen worteltrekken, internationaal gevierd  variétéartiest, vloekbek, kettingroker, alcoholist, grootgebruiker van schandknapen en een geliefd onderzoeksobject voor hersenwetenschappers. Totdat hij op 1 augustus 1986 in het politiearchief van Amsterdam belandde: als een cold case.

In een mix van rock & jazz, ongekende verhalen en songs spelen Jan van den Berg en de band VLEK het groots en meeslepende levensverhaal van Wim Klein, de laatste menselijke computer.    

Over de makers
Jan van den Berg (tekst, zang en spel) maakt voorstellingen op het snijvlak van podiumkunst en ‘vrolijke wetenschap’. “Jan van den Berg is een verdomd goeie performer aan wie alles gloeit. Hij kent zijn zaken, hij is een volleerd verteller, en die kunst scharniert bij hem op plezier.” (Theaterkrant) In de afgelopen jaren speelde hij onder meer de voorstellingen Higgs-stand up physics, Oase en Oerknal Variaties.

VLEK (muziek) is een bijzonder gedreven en eigenwijs collectief van musici met hun wortels in de geïmproviseerde muziek, jazz en alternatieve rockmuziek. De band staat garant voor een muzikale live-belevenis die zijn weerga niet kent: groovend, onalledaags, ongegeneerd, humoristisch en altijd avontuurlijk! VLEK bestaat uit Jeroen Doomernik (trompet), Hans Sparla (trombone, accordeon), Edward Capel (alt- en sopraan sax, altklarinet), Jacq Palinckx (elektrische gitaar), Bart van Dongen (keyboards, synthesizer) en Thomas Jaspers (drums).

Er staat na afloop een drankje voor je klaar

Theaterkrant

"Rijk theaterconcert over een legendarisch hoofdrekenwonder"