3617

Muziek

Thijs Borsten, Jeroen Zijlstra & Ernst Daniël Smid

Zielsverwanten

Koop tickets

Als je het geloof van je jeugd allang achter je hebt gelaten, beïnvloedt het dan alsnog je levenspad? En waarom gaat iemand zonder religieuze opvoeding soms toch graag naar de kerk? Jazztrompettist en zanger Jeroen Zijlstra en bariton Ernst Daniel Smid hebben beiden een interessante relatie met het geloof die ook in hun persoonlijk leven en hun muzikale carrière doorklinkt.

Samen met pianist en gastheer Thijs Borsten gaan ze in deze geloof, hoop- en liefdevolle muziekvoorstelling op zoek naar welke rol religie in hun leven en hun muziek speelt.

Ernst Daniel Smid groeide op in een Nederlands Hervormd gezin in Enschede maar ging later twijfelen en worstelt naar eigen zeggen altijd nog met het geloof. Veel van de klassieke muziek die hij heeft gezongen had een christelijke inhoud. Later zong hij liever opera, had genoeg van barok en wilde repertoire met meer gevoel zingen. Gefascineerd door het geloof en hoe dat ons leven beïnvloed heeft hij programma’s voor de EO gemaakt over religie in Nederland. Ernst Daniel Smid zingt naast opera in zijn optredens regelmatig religieus geïnspireerde of anderszins spiritueel getinte liederen en Nederlandse luisterliedjes.

Jeroen Zijlstra, geboren te Oosterland op het voormalig eiland Wieringen (NH), komt uit een strikt seculier gezin. Zijn vader was het hoofd van de openbare school in het dorp. Terwijl veel jongeren de kerk uit stormden, liep Zijlstra de kerk naast zijn huis binnen waar een oecumenisch centrum was gekomen. Thuis kreeg hij weinig houvast mee. Bij de buren, in de kerk, vond hij dat wel. En zo is dat gebleven. Hij werd visser en muzikant en als echtgenoot van een dominee is de niet-gelovige Zijlstra nooit ver verwijderd van de kerk. Jeroen is ook componist en tekstschrijver en won in 2002 de Annie MG Schmidt prijs. Voor zijn gehele oeuvre ontving Jeroen Zijlstra in 2014 de Dirk Witte Prijs.

Thijs Borsten is componist, pianist en theatermaker en ‘verzamelt’ al jaren bijzondere artiesten uit verschillende culturele en muzikale werelden, die hij verleidt om hun muziek en hun verhaal te delen. Thijs heeft de kwaliteit om gasten uit hun tent te lokken en hen in een ongepolijste setting op een bijna informele manier te laten zien aan het publiek. Dat resulteert steevast in muziekvoorstellingen met verhalen, poëzie, emotie en humor.

Ingrid Bosman interviewde Thijs Borsten onlangs. Lees het interview hier

 

Zang, trompet en tekst Jeroen Zijlstra
Zang en tekst Ernst Daniël Smid
Piano, concept en tekst Thijs Borsten