7152

Muziek

Thijs Borsten & Tarwa N-Tiniri

De betovering van Desert Blues

Koop tickets
7151

Muziek

Thijs Borsten & Tarwa N-Tiniri

De betovering van Desert Blues

Koop tickets

Live concert/ theaterprogramma met de Marokkaanse desert blues band Tarwa N Tiniri & de Nederlandse pianist/theatermaker Thijs Borsten.  

De betovering van Desert Blues is een tweeledig programma met twee bijzondere Amersfoorters: een nieuw concertprogramma van theatermaker/musicus Thijs Borsten met musici uit de Marokkaanse Sahara en een korte film, waarin cultureel programmeur Hassan Elammouri het publiek meeneemt naar het gebied in Marokko waar de musici vandaan komen.  

Hassan heeft Thijs in aanraking gebracht met Tarwa N-Tiniri. Deze band speelt desert blues, een uniek genre dat alleen in de Sahara gemaakt wordt. Opvallend aan Tarwa N-Tiniri is hun eigentijdse benadering van het genre en het gebruik van teksten van lokale dichters. In april 2022 reisde de Nederlandse pianist en theatermaker Thijs Borsten met een camerateam naar de Sahara om de bandleden van Tarwa N-Tinir te ontmoeten, te filmen en samen te musiceren. In ‘De betovering van de Desert Blues’ wordt het publiek met filmbeelden en livemuziek meegenomen op een ontdekkingsreis door de warme wereld van de woestijn.

De zeskoppige band Tarwa N-Tiniri komt uit Marokko. De naam van de groep betekent letterlijk ‘Zonen van de woestijn’. De groep speelt Desert Blues, een uniek genre muziek uit de Sahara van Noord- en West-Afrika, waarin blues en rockmuziek samensmelten met Toeareg, Malinese en Noord-Afrikaanse muziek. De band strijdt voor tolerantie en gelijkwaardigheid van alle bevolkingsgroepen in de regio. Dit komt tot uiting in hun songteksten, die gaan over het nomadenleven, maar ook over liefde, vrede en vriendschap.

De gehele documentaire wordt op donderdag 13 oktober uitgezonden op NPO 2 Extra.

Er staat na afloop een drankje voor je klaar.

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door WereldLokaal.

Piano, gitaar, presentator Thijs Borsten
Film regie Jan Pool
Film camera/fotografie Stijn Brinkman
Film geluid Marzouk Magouz
Film redactie/script Hassan Elammouri
Tarwa N-Tiniri Hamid Ait Ahmed (lead vocals, elektrische gitaar); Smail Ait Nacer (basgitaar, backing vocals); El Mokhtar Ait Nacer (elektrische gitaar, backing vocals); Mohamed El-Mobaraky (percussie op kalebas, backing vocals); Mustapha Ait Ba (elektrische gitaar, backing vocals); Youssef Ait Nacer (djembé, backing vocals)