2628

Theater

Thomas, Sacha en Jos

Mijn Vader (Toon Tellegen) | reprise

2352

Theater

Thomas, Sacha en Jos

Mijn Vader (Toon Tellegen) | reprise

Een ontroerende en oergeestige voorstelling naar het boek van Toon Tellegen. Een absurd, grappig en ontroerend verhaal over het missen van een dierbare. Niet voor volwassenen óf voor kinderen, maar voor iedereen die gelooft in de troostrijke kracht van fantasie.

Thomas, Sacha en Jos spelen Mijn Vader opnieuw in MIMIK! Na vier voorstellingen naar zijn werk en een jarenlange samenwerking met meesterverteller Toon Tellegen is Thomas, Sacha en Jos terug in het theater met de voorstelling waarmee het voor hen allemaal begon: Mijn Vader.

Er staat na afloop een drankje voor je klaar

Het verhaal
Mijn Vader gaat over Jozef, een dromerige jongen met een rijke fantasie. Het verhaal begint op de dag dat hij voor het eerst zijn vader ontmoet. Jozef weet niet wat een vader is en zijn vader heeft daar zelf ook geen duidelijk antwoord op. Maar wat Jozef na een tijdje wél weet, is dat zijn vader de slimste, sterkste, liefste en vooral grootste man van de wereld is, die bovendien alles kan: boeven over een meer keilen, met dieren praten en zo lang worden als hij zelf maar wil. Maar hij kan ook heel gewoon zijn, soms. Of boos of verdrietig. Als hij verdrietig is dan is hele huis ook verdrietig, dan verleppen de schilderijen. Als je dan de kraan opendraait stroomt er treurig water in de gootsteen. Soms is zijn vader weg, voor korte of langere tijd. Tot hij op een dag helemaal verdwenen is. Maar Jozef is al lang niet bang meer dat zijn vader misschien nooit meer terugkomt. Hij komt altijd terug. Hij weet daar duizend manieren voor. Zijn vader.

"Het is grappig, het is ontroerend, het is poëtisch. Maar bovenal is het een prachtige, fantasierijke verbeelding van de idealisering door een kind van een vader die hij tot mythische proporties laat uitgroeien." - Lees hier de prachtige recensie van Theaterkrant!

Over Thomas, Sacha en Jos
Thomas, Sacha en Jos is het collectief van Thomas Ouwerkerk (1988), Sacha Muller (1983) en Jos Nargy (1988), die alle drie studeerden aan de acteursopleiding van de Hogeschool voor de kunsten Utrecht.  Het collectief begon vier jaar geleden als een gelegenheidstrio bij Theater aan het Spui in Den Haag. Naast de voorstellingen die zij uitbrengen met Thomas, Sacha en Jos, zijn zij regelmatig als acteur of maker te zien bij andere gezelschappen of brengen zij eigen werk uit. Zo speelt Van Ouwerkerk o.a. in de voorstelling Horror van Jakop Ahlbom en is hij acteur bij het internationale gezelschap Familie Flöz. Muller speelde o.a. bij Bonte Hond, Ulrike Quade Company en was tot voorkort bij Het Filiaal te zien in de voorstelling Back to Oz. Nargy is o.a. bekend van De Poezieboys, dat hij oprichtte met Joep Hendrikx en met wie hij o.a. de Parade-voorstelling VINKENOOG maakte. In november 2018 nam Nargy in het Haagse Theater a/h Spui de Piket Kunstprijs, een prijs voor professionele, jonge, veelbelovende kunstenaars in ontvangst.  

Thomas, Sacha en Jos maakt volwassenvoorstellingen met een jeugdige blik en jeugdvoorstellingen die zeer geschikt zijn voor volwassenen. Hun werk is beeldend en talig met een transparante speelstijl en jongensachtige energie. Lief zonder zoetsappig te zijn en tegelijkertijd stoer en slim.

De samenwerking met Toon Tellegen
De samenwerking tussen Toon Tellegen en Thomas, Sacha en Jos begon in 2013, toen Jos (Nargy) aan Tellegen vroeg of hij van zijn boek Mijn Vader een voorstelling mocht maken. Het was door deze voorstelling, dat het theatergezelschap ontstond. In 2014 maakten zij opnieuw een voorstelling met werk van Tellegen als basis: De trein naar Pavlovsk en Oostvoorne. Een jaar later vroegen zij Tellegen iets voor hen te schrijven. Daar reageerde hij meteen positief op en zo ontstond de voorstelling Een vorig leven, over de eerste twaalf levensjaren van de schrijver. Een vorig leven werd later als novelle gebundeld en uitgebracht door uitgeverij Querido. In 2018 speelden zij een uitverkochte tournee van Herinneringen aan mijn broer, een voorstelling gebaseerd op Tellegens boek De seringenboom. Dit keer was het de schrijver die het drietal vroeg zijn boek naar het theater te brengen.

Er staat naar afloop een drankje voor je klaar.

Spel / makers Thomas van Ouwerkerk, Sacha Muller en Jos Nargy
Tekst Toon Tellegen
Tekstbewerking Jos Nargy
Eindregie Steef de Jong
Vormgeving Hiske de Goeje i.s.m. Thomas van Ouwerkerk
Muziek Arend Bruijn i.s.m. Sacha Muller
Het Parool

★★★★ “Surrealisme typeert Tellegens vertelling en surrealistisch is ook deze voorstelling, die even genietbaar is voor ouders als voor hun kinderen.”

de Volkskrant

★★★★ “Mijn Vader is een kleine ode aan de fantasie en overlevingskracht, door deze theatermakers vindingrijk en liefdevol uitgewerkt.”

Theaterkrant

"Het is grappig, het is ontroerend, het is poëtisch. Maar bovenal is het een prachtige, fantasierijke verbeelding van de idealisering door een kind van een vader die hij tot mythische proporties laat uitgroeien."

Bekijk een teaser