12536

Literair

Uitgelezen Verhalen | Verhalen uit de West

Literatuur ontmoet Theater

Koop tickets
2486

Literair

Uitgelezen Verhalen | Verhalen uit de West

Literatuur ontmoet Theater

Koop tickets

Wat is er fijner dan je verliezen in een goed verhaal? Je een goed verhaal laten voorlezen! En dan wel door de beste acteurs van dit moment. Bij Uitgelezen Verhalen lezen de beste acteurs je voor uit de mooiste korte verhalen.

Bij je bezoek aan de 33e editie van Uitgelezen Verhalen maak je een virtuele reis naar Suriname en de Antilliaanse eilanden. Drie acteurs en een zangeres nemen je mee naar de tropen in prachtige verhalen en liederen van schrijvers en musici uit dit deel van de wereld. Met optredens van acteur Ruurt de Maesschalck, zangeres Izaline Calister begeleid door Thijs Borsten, actrice Gerda Cronie en regisseur-acteur Andy Daal

De geselecteerde verhalen zijn van de schrijvers Edgar Cairo, Tessa Leuwsha, Ellen Ombre en Boeli van Leeuwen.

Productie en presentatie: Pieter van Scherpenberg.


In de pauze staat een drankje voor u klaar.

Acteur Ruurt de Maesschalck (links op de foto) werkte onder andere bij Independance en lange tijd bij het RO Theater in Rotterdam. Daar speelde hij vele hoofdrollen in het grote repertoire.

Zangeres Izaline Calister (bovenaan midden) schrijft haar eigen liederen in een mengeling van jazz met traditionele Curaçaose muziek. In 2009 ontving ze een Edison in de categorie Wereldmuziek. Ze is internationaal bekend geworden en zingt in het Papiaments, Engels en Nederlands.

Musicus Thijs Borsten (bovenaan midden) voltooide de opleiding Improviserend Musicus aan het Sweelinck Conservatorium. Daarna werd hij actief als pianist, componist, producent, arrangeur en theatermaker.

Actrice Gerda Cronie (onderaan midden) startte haar acteercarrière bij Thea Doelwijt, de oermoeder van het Surinaams theater in Nederland. Ze werkte ook tien jaar in Duitsland, waar ze in films en tv-drama speelde en op de planken te zien was.

Regisseur-acteur Andy Daal (rechts) werd geboren op Curaçao en groeide op in Aruba. Op zijn vijftiende kwam hij naar Nederland en ging enkele jaren latere naar de Arnhemse Toneelschool. Daarna kreeg hij onmiddellijk een contract bij een groot toneelgezelschap. Daar ontdekte men zijn regietalent en kreeg hij zijn eerste regie.

12535

De schrijvers

Surinaams-Nederlands auteur Edgar Cairo (1948-2000) debuteerde in 1969. Hij hanteert in veel van zijn werken een variant Surinaams-Nederlands dat hij met zijn eigen vondsten heeft verrijkt tot ‘Cairojaans’. Cairo was sterk beïnvloed door de orale tradities in Suriname en was zelf een bekend voordrachtskunstenaar.

Nederlands-Surinaamse auteur Tessa Leuwsha woont en werkt in Paramaribo. Naast romans, non-fictiewerken en theater schrijft zij artikelen, columns en is recensent voor de Ware Tijd Literair.

Nederlands-Surinaamse auteur Ellen Ombre bracht in 1992 haar eerste bundel verhalen uit: Maalstroom. Het belangrijkste motief in haar verhalen is de verplaatsing: wat gebeurt er wanneer iemand van de ene cultuur terechtkomt in een fundamenteel andere.

Antilliaans schrijver Boeli van Leeuwen (1922-2007) debuteerde in 1959 met de roman-in-verhalen De rots der struikeling. In 1983 werd hem voor zijn literaire werk de Cola Debrotprijs toegekend; Cola Debrot was een andere grote Antilliaanse schrijver.

De schrijvers