11011

Film

Utama

LAATSTE WEEK

Koop tickets
11012

Film

Utama

LAATSTE WEEK

Koop tickets
11013

Film

Utama

LAATSTE WEEK

Koop tickets
11014

Film

Utama

LAATSTE WEEK

Koop tickets
Een film die in oogverblindende beelden de desastreuze invloed van klimaatverandering op traditioneel levende volken laat zien. UTAMA is een zachte en prachtig geschoten film met een onheilspellende boodschap.

Virginio brengt zijn dagen door met het zwerven over de verschroeide hoogvlakte van het Andesgebergte in Bolivia, terwijl hij zijn kudde pluizige lama's laat grazen. Hij en zijn vrouw Sisa leven zonder stromend water en zonder stroom. Het is Sisa's taak om water te halen, terwijl Virginio de lama's laat grazen. Het probleem is echter dat er geen regen meer in de regio valt en de sneeuw zich niet meer op bergtoppen laat zien. De dorpsbron is inmiddels opgedroogd. 'De tijd is moe geworden', zegt een vriend tegen Virginio om de droogte te verklaren. Maar de waarheid is dat klimaatverandering het leven ondraaglijk maakt – niet dat er ooit over de opwarming van de aarde wordt gesproken.

De Volkskrant ★★★★

"In al zijn eenvoud weet ‘Utama’, met zijn simpele en kalme plot, juist diep te raken."

Trouw ★★★★

"Beeldschoon is het docudrama dat zich rond de oorspronkelijke bewoners van Zuid-Amerika ontvouwt, en dat gaandeweg de vorm krijgt van een ontroerend liefdesverhaal van twee oude mensen."

NRC ★★★★

"Die symboliek ligt er wat dik bovenop, maar het schitterende camerawerk van Bárbara Álvarez maakt alles goed."

Regie Alejandro Loayza Grisi
Cast José Calcina, Candelaria Quispe, Luisa Quispe
Land Bolivia
Jaar 2022
Duur 87 minuten
Taal Spaans, Quechua gesproken
Kijkwijzer

Bekijk de trailer