6797

Film

Weggewist - Hans Henkemans

Harro Henkemans

Koop tickets
6799

Film

Weggewist - Hans Henkemans

Harro Henkemans

Koop tickets

Speciale vertoning van de documentaire ‘Weggewist’ met aansluitend een concert van pianist Mattias Spee. De Overijsselse regisseur van de film Harro Henkemans is bij de middagvoorstelling aanwezig en beantwoordt na afloop vragen van het publiek. Na de pauze speelt de jonge Amsterdamse pianist Mattias Spee werk van Hans Henkemans, Debussy en eigen werk.

De beroemde Nederlandse pianist, componist en psychiater Hans Henkemans (1913-1995) maakt in de jaren vijftig naam in binnen- en buitenland met zijn briljante Mozart- en Debussy-vertolkingen. Ook is hij in die periode een van de meest gespeelde Nederlandse componisten.

Zijn uitgesproken ideeën over muziek botsen in de jaren zestig echter radicaal met de ideeën van de experimentele muziekbeweging. Volgens Henkemans maakt deze geen muziek meer, maar ‘soniek’. In de polemiek die daarna ontstaat neemt Henkemans het op voor het onder vuur liggende Concertgebouworkest. Toch moet Henkemans in 1974 juist bij het Concertgebouworkest het veld ruimen. Henkemans trekt zich meer en meer terug uit de muziekwereld. Aan het einde van zijn leven is hij al bijna een vergeten naam. 

Vijfentwintig jaar na zijn dood onderzoekt regisseur Harro Henkemans het bijzondere levensverhaal van zijn oud-oom. Hij gaat in gesprek met Ed Spanjaard, Jac van Steen en Melchior Huurdeman, die Hans Henkemans als zijn ‘muzikale zonen’ beschouwd. Ze kijken terug op hun vriendschap met Hans Henkemans en op zijn opvallende rol in de ‘soniek’-discussie. Ze vinden de tijd rijp om de ‘weggewiste muziek’ van Hans Henkemans onder de aandacht te brengen van een nieuwe generatie Nederlandse musici, onder wie pianisten Lucas en Arthur Jussen en Nikola Meeuwsen en violiste Liza Ferschtman. 

Weggewist werd afgelopen jaar geselecteerd voor het Nederlands Filmfestival, dong mee naar een Gouden Kalf en is nu voor het eerst te zien in MIMIK in Deventer.

Productie van de film: Joost Schrickx namens Stichting Pelicula

Regie Harro Henkemans
Land Nederland
Jaar 2021
Duur 78 minuten
Taal Nederlands gesproken
Kijkwijzer

Bekijk de trailer