10059

Film

White Balls on Walls

Sarah Vos

Koop tickets
10060

Film

White Balls on Walls

Sarah Vos

Koop tickets
10058

Film

White Balls on Walls

Sarah Vos

Koop tickets

De leus ‘Meet The Icons of Modern Art’ wordt van de glazen wand van het Stedelijk Museum in Amsterdam afgekrabd. Want wie zijn die iconen van de moderne kunst eigenlijk? Wie bepaalt dat en ten koste van wie?

In 2019, toen regisseur Sarah Vos begon te filmen voor deze documentaire, was zo’n 90 procent van de kunst in het Stedelijk gemaakt door witte mannen. Dat moet anders, vinden directeur Rein Wolfs en het Stedelijk Museum. Maar dat dat simpeler gezegd is dan gedaan, blijkt als regisseur Sarah Vos hem en zijn team volgt in hun streven naar meer diversiteit in de collectie en het personeelsbestand. 

De camera registreert achter de schermen hoe dit proces ongemakkelijke en schurende vragen oproept. Mag je een schilderij nog ‘De prostituees’ noemen? Moet je bij het beoordelen van kunst naar de huidskleur of het geslacht van de kunstenaar kijken? En hoe ga je om met pers die dat ‘overdreven politiek correct’ noemt? 

White Balls on Walls is meer dan alleen een kijkje achter de schermen van een museum. Het is een tijdsdocument dat de worsteling weergeeft die veel Nederlandse instellingen en bedrijven momenteel doormaken.

Trouw ★★★★

"Zodra je beseft waar dit echt om gaat, ben je om. White Balls on Walls is een mooie test om te kijken waar je staat"

NRC ★★★★

“Onthullend tijdsbeeld over het zeer witte Stedelijk dat inclusief en divers wil zijn”

Parool

“Toont vooral het gevaar van het meten van inclusiviteit aan het juiste taalgebruik”

Bekijk de trailer