7268

Muziektheater

Yasam Hancilar

Brug over de Bosporus

Koop tickets
7266

Muziektheater

Yasam Hancilar

Brug over de Bosporus

Koop tickets

Deze voorstelling is afgelast. Bezoekers hebben hierover een bericht ontvangen.

Je zit vast, maar bent toch onderweg. Een vertelconcert met prachtige jazz muziek over de reis die Yasam maakte van Turkije naar Nederland. Samen met zijn fabuleuze band gidst hij je van de Bosporus naar het IJ in Amsterdam. De voorstelling is geïnspireerd op zijn album “Rush Hour” (genomineerd voor de Edison 2021) aangevuld met teksten van theatermaker Daphne de Bruin.

 

Je zit vast in een verkeersopstopping ergens tussen Azië en Europa. Vast tussen de carrière die je ouders je wensen en de carrière die je zelf voor je ziet. Waar sla je af? Waar keer je om? Waar zet je door? Hoe ga je van een kleine stad in Turkije waar je de beste gitarist bent (omdat je de enige bent), naar een internationaal concours waar je je land mag vertegenwoordigen? En hoe kom je daarvandaan in Amsterdam terecht? 

In een kruising tussen een autobiografische voorstelling en een jazzconcert gidsen Yaşam Hancılar en zijn fabuleuze band het publiek van de Bosporus tot het IJ. Brug over de Bosporus is intiem theater voor de zoekende ziel. Voor hen die gereisd hebben of nog op reis gaan.

Yaşam groeit op in een stadje in het Noordwesten van Turkije.  Zijn hardwerkende ouders geven hem zowel een passie voor muziek mee als een duidelijke opdracht voor de toekomst: Hij moet naar Istanbul, naar de technische universiteit en ingenieur worden, een echt beroep. In de eeuwigdurende file op een brug tussen oost en west beslist Yaşam dat het anders moet.

De jazz heeft hem nu in zijn greep en brengt hem via rokerige clubs in Istanbul tot het Amsterdamse Conservatorium, vlakbij Chet Baker’s sterfplek. Zo belandt hij in onze hoofdstad, waar hij nu nog met zijn dochtertje woont.

 

“Ik zit in de vensterbank van mijn appartement

En kijk uit over Istanbul

De zon is rood en rond als een bloedsinasappel

de silhouetten van de stad zijn zwart 

de minaretten als kaarsjes op een taart

zo godvergeten mooi

zo hartverscheurend van mij

maar ik weet dat ik hier weg ga”

 

De voorstelling is geïnspireerd op het album “Rush Hour”, die voor de Edison 2021 is genomineerd in de categorie ‘vocaal nationaal’ en wordt door hetzelfde gelauwerde kwartet ten gehore gebracht met Yaşam op zang, begeleid door Coen Molenaar op piano, Enrique Firpi op drums en David de Marez Oyens op bas. De laatste drie zijn, als The New Conrad Miller trio, afzonderlijk ook genomineerd voor de Edison Jazzism publieksprijs’21. 

Daphne de Bruin tekent voor de tekst. Muziek, humor en onverwachte interpretaties van bekende verhalen zijn haar handelsmerk.  Haar toneelteksten zijn uitgegeven in twee bundels: Publieke Vrouwen 1999 en E.V.A 2009.

Na afloop staat er een drankje voor je klaar.

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door WereldLokaal.

zang Yasam Hancilar
muziek Coen Molenaar, Enrique Firpi, David de Marez Oyens
Rik van Boeckel over het album Rush Hour

"De in Amsterdam wonende Turkse jazzzanger Yasam Hancilar heeft met zijn derde album Rush Hour een zeer relaxed jazzalbum gemaakt. Een belangrijke rol is weggelegd voor pianist Coen Molenaar die bijdroeg aan meerdere composities."

Bekijk de trailer