Zaterdag 29 juni 2024

Poëziefestival DichterBij

Poëziefestival DichterBij

Start je zomer goed! We vieren de poëzie met het festival DichterBij op zaterdag 29 juni. Verschillende talentvolle dichters -jong talent en gevestigde namen- dragen voor uit eigen werk. Een literair spektakel waar je bij wilt zijn! Met diverse programma's in de theaterzaal en programma buiten op het terras

 

 

Deventer Stadsdichter | 12:00 - 12:30

[BUITEN] Wie wordt de nieuwe stadsdichter van Deventer? Meteen al bij de opening van poëziefestival DichterBij wordt dat bekend gemaakt! De huidige Deventer Dichter: Alied van der Meer neemt na twee jaar afscheid en draagt het stokje over aan de nu-nog-onbekende nieuwe stadsdichter van Deventer. 

 

gratis

Deventer Stadsdichter | 12:00 - 12:30

DichterBij | Splinter Met o.a. Idwer de la Parra & Simone Atangana Bekono 14:00-15:30

[THEATERZAAL] Schrijver, presentator en programmamaker Splinter Chabot interviewt vier dichters over hun werk en wat hun inspireert. Uiteraard dragen de dichters ook voor zoals Idwer de la Parra. Hij is één van de vier woordkunstenaars die het podium krijgt. Simone Atangana Bekono is ook te gast aan tafel bij Splinter. Ook twee dichters van Wintertuin die voordragen gaan in gesprek met Splinter. Zij zijn nieuwe makers uit het talentontwikkeltraject van Wintertuin (literatuurorganisatie aangesloten bij de Nieuwe Oost). Wie de nieuwe talenten zijn, lees je binnenkort hier op de site. 

Tickets

DichterBij | Splinter Met o.a. Idwer de la Parra & Simone Atangana Bekono 14:00-15:30

DichterBij | Brahma T. Ramsodit Met o.a. Ingmar Heytze 17:00-18:30

[THEATERZAAL] Woordkunstenaar, filmmaker en MC Brahma T. Ramsodit interviewt vier dichters over hun werk en wat hun inspireert. Uiteraard dragen de dichters ook voor. Ingmar Heytze is één van de vier woordkunstenaars die het podium krijgt. Twee dichters die voordragen en in gesprek gaan met Brahma zijn nieuwe makers uit het talentontwikkeltraject van Wintertuin (literatuurorganisatie aangesloten bij de Nieuwe Oost). Wie de nieuwe talenten zijn, lees je binnenkort hier op de site. Klein tipje van de sluier: er is muziek! 

Tickets

DichterBij | Brahma T. Ramsodit Met o.a. Ingmar Heytze 17:00-18:30

Host Laurens van de Linde | 12:00-17:30

[BUITEN] Laurens van de Linde is schrijver, muzikant, host en programmamaker. Hij publiceerde onder meer in De Revisor en Wobby, op hard//hoofd en De Optimist, maakte literaire programma’s en stond op onder andere het Wintertuinfestival en Lowlands. Hij bracht de cassette Indoor Astronauts uit, stond in het voorprogramma van Lucky Fonz III en publiceerde in 2022 zijn vijfdelige speculatieve chapbook Paviljoen van het tijdelijke geluk bij Wintertuin. Laurens maakt deel uit van literair collectief BOYBAND, de literaire boyband. Maar bovenal is hij al jaren de presentator op poëziefestival DichterBij in Deventer. 

Host Laurens van de Linde | 12:00-17:30

Host Suehaylee Vergouwen | 12:00-17:30

[BUITEN]  Nadat zij in 2017 heeft deelgenomen aan de allereerste Poetry Circle in Zwolle, bloeide zij op als mens en maker. Al gauw werd zij uitgenodigd om op festivals, in radioprogramma’s, commercials, 

bibliotheken, theaters en nog veel meer plekken haar stem te laten horen. Haar boodschap: geef een stem of wees de stem, maar altijd op een authentieke manier. Vandaag presenteert ze bij MIMIK op het terras. 

 

Host Suehaylee Vergouwen | 12:00-17:30

POËZIE KARAOKE | 12:45 - 13:15 - 19:00 - 20:00

[BUITEN] Een karaokebar waar geen songteksten, maar gedichten op het scherm verschijnen. Karaoke was voor mensen die niet kunnen zingen al uitermate geschikt om hun strotten toch eens te openen – liefst na de nodige schaamte overwinnende consumpties. Nu hoef je zelfs niet meer te zingen. Tijdens de Poëzie Karaoke van Proces-Verbaal draait het om je charisma en retorica. Gooi het in te strijd en betreed het podium! Het is dé literatuurbeleving waar iedereen alwetend intellectueel kan zijn. 

GRATIS

POËZIE KARAOKE | 12:45 - 13:15 - 19:00 - 20:00

POËZIE TELEFOONCEL | DOORLOPEND 12:30-20:00

[BUITEN] Een authentieke telefooncel voorgeprogrammeerd met de heetste, rauwste of mooiste poëzie door Proces-Verbaal. Luister naar één gedicht of hou de hele dag de telefooncel op het terras van MIMIK bezet. De bende van Proces-Verbaal beperkt poëzie niet tot woord en boek. Het is een recalcitrante, pluriforme uitgeverij voor en door schrijvers met een focus op poëzie. Het draait om samenwerkingen tussen kunstenaars van diverse disciplines, met als resultaat een verscheidenheid aan exposities, theater, producties en installaties. 

GRATIS

POËZIE TELEFOONCEL | DOORLOPEND 12:30-20:00

WINTERTUIN | DOORLOPEND 12:45- 20:00

[BUITEN] Wintertuin presenteert jonge makers 

Steff Geelen, Thom Wijenberg en Merel van Slobbe zijn drie talentvolle woordkunstenaars en dragen hun werk voor rondom het terras. Maak je geen zorgen, het publiek kan lekker blijven zitten en krijgt een koptelefoon uitgedeeld om het te kunnen horen. Maar de dichters klimmen de hoogte in en verschijnen op het balkon, de muur of de toren. Ze zijn geselecteerd door de Nijmeegse literatuurorganisatie Wintertuin en onderdeel van hun talentontwikkelingstraject. Ook kun je genieten van Talkpoeder. Schrijvers en muzikanten worden binnen Talkpoeder aan elkaar gekoppeld om in een korte tijd samen een stuk te maken en op te voeren. Schrijver Sam Theunissen en muzikant Rixle Blue zullen met hun poëtische muzikale seance klopgeesten aanroepen.

WINTERTUIN | DOORLOPEND 12:45- 20:00

POËZIENIGHT | 20:30 - 21:30

[BUITEN] In 1966 komen op uitnodiging van Simon Vinkenoog handenvol dichters bijeen in Carré. Hun maaltijd: een halve kip en een joint. Deze dichters, waaronder een debuterende Jules Deelder, Johnny the Selfkicker en Vinkenoog zelf traden op voor een dampend, joelend en stijf uitverkocht Carré.

Jos Nargy en Joep Hendrikx vragen zich af waarom een dergelijke avond tegenwoordig haast ondenkbaar lijkt. De poëzie verdient beter vinden zij; En ze richtten de Poezieboys op. De Poezieboys zijn met hun voorstellingen te zien op festivals en in theaters. Ook organiseren zij regelmatig poëzieavonden met jonge dichters. Samen met een muzikant brengen zij de beste poëzie van dit moment, geïnspireerd op die ene legendarische avond in Carré. En natuurlijk met als doel: uitverkochte, dampende en joelende zalen voor de poëzie! Want de wereld kan wel weer wat Rock & Roll & Poëzie gebruiken. 

GRATIS

POËZIENIGHT | 20:30 - 21:30

De Baron | 15:45 - 16:30

[BUITEN] De interesse voor Nederlandse taal én wereldmuziek komt bij De Baron tot uiting in een muzikaal feest waarbij je wordt weggeblazen. Ze creëren liefdevol anarchisme en storten bakken aan energie uit over het publiek. De Baron maakt Guerrilla-Brass. Stomende Brass, urban Balkan & art rock, in je moerstaal. De band staat op vele festivals deze zomer, zo komen ze net van Oerol, Terschelling als ze MIMIK aandoen. Geniet van de teksten of kom een dansje doen op ons terras. 

 

Gratis

De Baron | 15:45 - 16:30

Poëziefilms | Doorlopend 14:30 & 16:30 & 18:30 uur

[FILMZAAL 3] Het is een nieuw genre in Nederland: de poëziefilm. En niet voor niks wint het snel terrein. Kom het ontdekken op poëziefestival DichterBij waar het genre natuurlijk niet ontbreekt en we zo’n 25 films vertonen!  

's Middags en ‘s avonds kun je doorlopend gratis de filmzaal inlopen om even lekker in de airco achterover te hangen in een luie stoel en de beste en nieuwste poëziefilms van het afgelopen jaar te verorberen. De films duren tussen de 2 en 10 minuten per film. Het gehele programma duurt 105 minuten. Met gedichten van Vrouwkje Tuinman, Dean Bowen en Willie Darktrousers.  

GRATIS

Poëziefilms  | Doorlopend 14:30 & 16:30 & 18:30 uur

OVER HET POËZIEFESTIVAL

Poëziefestival DichterBij is de start van een zomerlang literatuur en boeken in Deventer. Het is de opmaat naar het Woordwaarde Festival en eindigt met de Boekenmarkt.

Deventer staat bekend als dichtstad door zijn jarenlange traditie met het legendarisch (voormalig) poëziefestival Het Tuinfeest.  

Poëziefestival DichterBij word mede mogelijk gemaakt door provincie Overijssel, Stichting Het Iordenshofje, Lira Fonds, Stichting Wesselings-van Breemen en Gemeente Deventer.

OVER HET POËZIEFESTIVAL

10831

Ook Interessant voor jou

DichterBij | Brahma T. Ramsodit
za 29-06

DichterBij | Brahma T. Ramsodit

DichterBij | Splinter
za 29-06

DichterBij | Splinter

Stichting SPOKEN
do 20-02

Stichting SPOKEN

Joost Oomen, de Poezieboys & Explore The North
wo 11-12

Joost Oomen, de Poezieboys & Explore The North