Redacteur en scout Stefanie Liebreks eerste Brandsalarmist.

Eerste Brandsalarm uitgereikt in MIMIK

Eerste Brandsalarm uitgereikt in MIMIK

Talent mag activiteiten ontwikkelen bij diversiteit aan literaire instellingen

De eerste Brandsalarmist is bekend: zelfstandig redacteur en literair scout Stefanie Liebreks mag het komende jaar aan de slag bij verschillende partners van het nieuwe initiatief Brandsalarm. Denk aan Crossing Border, Uitgeverij Podium, VPRO en Omroep Human. Bij al die instellingen kan Liebreks een activiteit ontwikkelen. Zoals een interview houden, een etalage inrichten, een boekje maken of een literaire avond programmeren.

Foto: Tatjana Almuli

“Stefanie is iemand die enthousiast en enthousiasmerend is vanuit de inhoud, een uitstekende lezer die literatuur als redacteur beter maakt en als podcastmaker toegankelijker. Haar betrokkenheid bij het ontstaan van boeken en literaire tijdschriften is veelbelovend, en we geloven dat ze à la Wim Brands de stap naar het grote publiek met deskundigheid en vertrouwen kan maken.” Aldus de jury.

Stefanie Liebreks (1991) - geboren in Geldrop, nu woonachtig in Amsterdam - is zelfstandig redacteur en scout voor verschillende uitgeverijen en literaire instellingen. Ze studeerde Moderne Nederlandse letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en volgde de master Redacteur/editor aan de Universiteit van Amsterdam.

Liebreks werkte als boekhandelaar (bij Van der Velde in Groningen en bij Athenaeum Boekhandels in Amsterdam) en deed enkele jaren ervaring op als redacteur bij uitgeverij De Bezige Bij, voordat ze besloot zich vrijer door het literaire veld te gaan bewegen. Ze wil schrijvers en lezers zowel aanmoediging als uitdaging bieden.

Van 2020-2024 maakt ze deel uit van CELA. Een Europees talentontwikkelingsprogramma voor schrijvers, vertalers en literair professionals dat kruisbestuiving tussen (kleine) Europese taalgebieden bevordert. In 2020 werkte ze mee aan De Mulisch-tapes: een podcast voor het Harry Mulisch Huis op basis van daar aangetroffen dictafoonbandjes.

Brandsalarm
Op donderdagavond 15 april werd voor de eerste maal het Brandsalarm uitgereikt: een strippenkaart waarmee de uitverkozene een jaar lang aan de slag kan bij verschillende instanties in de literaire wereld. En dat gebeurde in MIMIK! Het nieuwe initiatief wil het avontuurlijke, onderzoekende lezen bevorderen en de herinnering aan dichter, journalist en presentator Wim Brands levend houden. Om die personen te vinden, heeft Bureau Brandsalarm een grote groep verkenners opgetrommeld. Verspreid over het hele land. Aan de hand van de tips die binnenkwamen, is er een longlist opgesteld. Een jury - bestaande uit Erik Lindner, Renée van Marissing, Daan Stoffelsen en Thomas Verbogt - koos uiteindelijk voor Liebreks.

Via www.brandsalarm.nl kun je het komende jaar de vorderingen van Liebreks volgen. Volgend jaar neemt een nieuw talent het stokje van haar over. De eerste Brandsalarm-avond werd mede mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van Deventer Cultuur Club en Stichting het Jordenshofje.

Meer nieuws

Meer nieuws
Kijk Ons: Love In A Bottle
vr 07-05-2021

Kijk Ons: Love In A Bottle

Een film over liefde in lockdown van Paula van der Oest, met James Krishna Floyd en Hannah Hoekstra. Kijk Ons presenteert speciale voorpremières van nieuwe, kleurrijke, eigenzinnige en dappere films van eigen bodem, in filmtheaters in het hele land.

Eerste Brandsalarm uitgereikt in MIMIK
do 15-04-2021

Eerste Brandsalarm uitgereikt in MIMIK

Redacteur en scout Stefanie Liebreks eerste Brandsalarmist.

3x zomerliefdes
ma 12-04-2021

3x zomerliefdes

Zomerse films met een romantisch tintje. MIMIK noemt er drie!

Uitreiking Brandsalarm in MIMIK
vr 09-04-2021

Uitreiking Brandsalarm in MIMIK

Dit jaar wordt voor de eerste maal het Brandsalarm uitgereikt: een strippenkaart waarmee de uitverkozene een jaar lang aan de slag kan bij verschillende instanties in de literaire wereld. Volg de livestream vanuit MIMIK!