4287

Keti Koti bij MIMIK (2021)

In het kader van Keti Koti heeft MIMIK een avondprogramma samengesteld, bestaande uit twee documentaires van Ida Does en een bijeenkomst waarin Peggy Bouva en Maartje Duin van de bekroonde podcast 'De plantage van onze voorouders' (Prospektor/VPRO) vertellen hoe zij hun zoektocht in Nederland en Suriname hebben aangepakt. 

Keti Koti vind jaarlijks plaats op 1 juli. Aan de vooravond daarvan staan we bij MIMIK stil bij het transatlantische slavernijverleden. We vertonen de documentaires Drie Vrouwen en Nieuw licht: Het Rijksmuseum en de slavernij, beide van Isa Does. Bij beide films is aansluitend een Q&A onder leiding van Ajoeba Cairo.

Tijdens de workshop en bijeenkomst vertellen Peggy Bouva en Maartje Duin van de bekroonde podcast 'De plantage van onze voorouders' (Prospektor/VPRO) hoe zij hun zoektocht in Nederland en Suriname hebben aangepakt. Vervolgens kun je zelf aan de slag met een stamboononderzoek. 

 

Drie Vrouwen

Wat zie en hoor je als je dwaalt langs eeuwenoude Europese schilderijen met Afrikaans kindslaven? Welke verhalen liggen verborgen achter eeuwenoude Haagse gevels? En wat is de betekenis van dit alles voor de Nederlandse identiteit? Regisseur Ida Does filmde erfgoeddeskundige Valika Smeulders, wintipriesteres Marian Markelo en onderzoekster Ellen-Rose Kambel. Allen verdiepen zij zich op eigen wijze in het koloniale verleden van Nederland. De slavernij behoort tot de zwarte geschiedenis van Nederland: zeshonderdduizend mannen, vrouwen en kinderen worden als handelswaar van Afrika naar de nieuwe wereld verscheept, verkocht en onder dwang aan het werk gezet. Op 1 juli vieren we de afschaffing van de slavernij met Keti Koti-ofwel 'ketenen gebroken'. Hoe begint dat geketende leven, en hoe komt het ten einde?

Bestel kaarten

Drie Vrouwen

Nieuw licht: Het Rijksmuseum en de slavernij

De documentaire Nieuw licht: Het Rijksmuseum en de slavernij laat van heel dichtbij zien hoe pijnlijk en wrang, maar tegelijkertijd helend en bevrijdend het samenstellen van de slavernijtentoonstelling is. Zeker dankzij de inbreng van mensen met roots in zowel de West (Suriname, Caribisch gebied) als de Oost (Nederlands-Indiƫ). Een hoogst actuele documentaire over de wording van de slavernijtentoonstelling in het Rijksmuseum en Nederlands omgang met het slavernijverleden.

Bestel kaarten

Nieuw licht: Het Rijksmuseum en de slavernij

De plantage van onze voorouders

Hoe ontdek je of je familie betrokken is geweest bij de transatlantische slavenhandel? Tijdens deze bijeenkomst vertellen Peggy Bouva en Maartje Duin van de bekroonde podcast 'De plantage van onze voorouders' (Prospektor/VPRO) hoe zij hun zoektocht in Nederland en Suriname hebben aangepakt. 

Vervolgens kun je zelf aan de slag, onder leiding van Pieter Bol van Stichting Surinaamse Genealogie. Wat kun je allemaal vinden op internet? Welke vragen moet je stellen en hoe zoek je naar een speld in de hooiberg?

Bestel kaarten

De plantage van onze voorouders
Weekoverzicht 1 t/m 7 juni
di 30-05-2023

Weekoverzicht 1 t/m 7 juni

Bekijk het film en theaterprogramma van deze week!

Onze keuken is geopend op 1e & 2e pinksterdag
do 25-05-2023

Onze keuken is geopend op 1e & 2e pinksterdag

Op beide pinksterdagen kun je bij ons heerlijk komen eten, reserveer jij snel een plekje?  

Weekoverzicht 25 t/m 31 mei
ma 22-05-2023

Weekoverzicht 25 t/m 31 mei

Bekijk het film en theaterprogramma van deze week!

Weekoverzicht 18 t/m 24 mei
ma 15-05-2023

Weekoverzicht 18 t/m 24 mei

Bekijk het film en theaterprogramma van deze week!