9609

Theater

Sadettin K.

MONUMENTAAL

Koop tickets
10255

Theater

Sadettin K.

MONUMENTAAL

Koop tickets
10256

Theater

Sadettin K.

MONUMENTAAL

Koop tickets

Welk Monument laat je je kinderen na? Het Monument dat je van je ouders kreeg?  

Theatermaker Sadettin Kirmiziyüz is vader van drie kinderen. Net als zijn ouders, beide Turkse arbeidsmigranten, heeft hij twee zoons en een dochter. Welke lessen heeft hij van zijn ouders geleerd en geeft hij door aan zijn kinderen? Kun je iets nalaten als dat wat jou nagelaten is op losse schroeven staat en je wereldbeeld wankelt? MONUMENTAAL is een solo van een theatermakende bi-culturele vader van 40, die anno 21e eeuw iets wil betekenen voor zijn kinderen.

De afgelopen vijftien jaar maakte Sadettin voorstellingen waarin de verhalen en levens van zijn familie symbool stonden voor grote maatschappelijke en politieke thema’s als identiteit, migratie, integratie en culturele meervoudigheid. Monumenten voor zijn familie die de geschiedenis van migranten in Nederland beschreven en daarmee ook een belangrijk deel van de geschiedenis van Nederland zelf. Over zijn vader en moeder, de Turkse arbeidsmigranten uit de jaren ‘70. Over zijn broer, zus en tenslotte hijzelf, de migrantenkinderen die in de jaren ‘80 en ‘90 koste wat kost moesten integreren in een steeds minder gastvrij Nederland. Tegelijkertijd mochten ze hun Turkse en islamitische identiteit en afkomst nooit verloochenen. 
Wat betekent het theater dat hij heeft gemaakt voor zijn nageslacht, welke Monumenten laat hij zijn kinderen na? En wat vinden zijn kinderen er eigenlijk van?

 

Na afloop staat er een drankje voor je klaar.

Heb je een podiumpas? Klik hier om te reserveren (vanaf 30 dagen voorafgaand aan de voorstelling).

 
concept, tekst en spel Sadettin Kirmiziyüz
muziek Kaspar Schellingerhout
marketing Dieke van der Spek, Leonie Poot
decor Sacha Zwiers
campagnebeeld Bart Grietens
licht Gé Wegman
conceptontwikkeling Casper Vandeputte
techniek Henk Geurds
productie Nikita Oldert
zakelijk leiding Albert van Andel
Campagnebeeld Aisha Zeijpveld
NRC (Interview)

Toen zijn zoontje vorig jaar op de ic vocht voor zijn leven, voelde de afstand met zijn ouders groter dan ooit. „Volgens mijn moeder wist God waarom dit gebeurde. Ik dacht: nee, dat wéten we niet.” „Een maand moeten doorbrengen op een kinderafdeling van een ziekenhuis? Je maakt mij niet wijs dat dat een reden heeft. Zoiets is onacceptabel, onverdraaglijk.”

Volkskrant (Interview)

Kirmiziyüz: ‘Mijn vader en moeder hebben het altijd gehad over weer verhuizen naar Turkije. Nu het gaat gebeuren, voelt het bijna alsof ze hier nooit zijn geweest. Wat betekent hun afscheid van Nederland voor mij en vervolgens voor mijn kinderen?’

Volkskrant ★★★★★

"In die ziekenhuisgang ontstaat een breuk met zijn (Turkse) ouders. Hun adviezen: ‘bidden’ en ‘sterk zijn’, leggen pijnlijk de kloof tussen hen bloot. In Monumentaal onderzoekt Kirmiziyüz die kloof, maar aanvaardt ook dat hij hem niet kan/hoeft te dichten."